• 14 Mayıs 2013 15:21

Diyabet Akran eğitimi Gerçekleşti

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği ile Türkiye Diyabet Vakfı işbirliği ile diyabet hakkında diyabetlilere ve diyabeti öğrenmek isteyen herkese bilgi verebilecek gönüllülerin eğitimleri gerçekleştirildi.

11-12 Mayıs 2013 Cumartesi ve Pazar günleri Golden Tulip Hotel’de gerçekleşen eğitime 19 (ondokuz) gönüllü ve Türkiye Diyabet Vakfı’ndan Vakıf Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Psk. Aslı Karasaç ile Türkiye “Diyabetle Yaşam Derneği” Genel Başkanı Sn. Emine Alemdar ile Uzm. Dr. Hasan Sav katıldılar.
    Diyabet Derneği başkanı Caner Arca’nın açılış konuşması ardından Prof. Dr. Temel Yılmaz, yasal prosedürleri anımsatarak AKRAN eğitimini alanların neleri ne kadar konuşabileceklerini ve neden AKRAN eğitimine ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Projenin öncelikle Türkiye Diyabet Vakfı tarafından hazırlanıp Dünya Diyabet Federasyonuna sunulduğunu ve çalışmaların bu kapsamda yürütülmesi gerektiğini belirtti.
    Katılımcılara diyabetle ilgili tüm konularda hazırlanan ön değerlendirme soruları dağıtıldı ve konular anlatılmadan katılımcıların bilgi düzeyleri ölçüldü. Katılımcılar eğitim sonunda son değerlendirme sorularını yanıtladılar.
    Hedef kitlenin diyabetliler olduğu gerçeğinden hareketle Psk. Aslı Karasaç, Diyabetli olduğunu öğrenen kişilerde psikolojik durumun evreleri hakkında bilgiler vererek onlara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda örneklerle açıklamalar yaptı.
    Eğitimler esas olarak beş ana konuda Türkiye’de ilgili üniversitelerden hocaların katılımıyla hazırlanan slaytlar üzerinden verildi. Slaytlar CD’ler halinde ve bilgileri kitaplaştırılmış şekli katılımcılara dağıtıldı.
    Diyabetin konuları şu başlıklar altında anlatıldı.
    - Diyabeti Tanıyalım
    - Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi ve Egzersiz
    - Diyabette İnsülün ve İlaç Tedavisi
    - Diyabette Acil Durumlar ve Organ Hasarları
    - Diyabetin Evde Takibi ve Vücut Bakımı
    İkinci gün eğitim alan katılımcılar kendi sunumlarını yaptılar.
    Sunum sonunda katılımcılara sertifikaları verildi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.