• 12 Aralık 2013 16:18

Diyabetin Kalbi Melbourne'da Attı

2012 yılı için diyabetle ilgili söylenen birçok rakam 2013 yılında değişti.

IDF Global toplantısı 2-6 Aralık 2013 tarihleri arasında Melbourne - Avustralya’da gerçekleşti. Dünyanın her yanından diyabetli ilgili dernek bilim adamları, dernek yetkilileri Melbourne Convention Exhibiton Centre’de toplandı. Binlerce kişinin katıldığı toplantılarda diyabetle her yanı ile konuşuldu. Yapılan bilimsel çalışmalar, programlar, kontrol altına alınması için yapılması gerekenler, diğer ülkelerde yapılan çalışmalar anlatıldı. Bilgi ve deneyimler paylaşıldı.
    K T Diyabet Derneği de oradaydı.
    İşte size diyabetin dünyadaki yayılmasını, diyabetin nelere mal olduğunu, diyabetle mücadelenin önemini düşündüren, anlatan bazı rakamlar.
    Bugün dünyamızda;
    a. Yetişkin nüfusun % 8.3’ü – 382 milyon kişi- diyabetlidir.
    b. 175 milyon yetişkin, diyabet olduğunu bilmeden yaşamaktadır.
    c. 25 yıldan daha erken sürede 592 milyon yetişkinin diyabet olacağı tahmin edilmektedir.
    d. Diyabet 2013 yılında 5.1 milyon kişinin ölmesine neden oldu.
    e. Her altı (6) saniyede bir kişi diyabete bağlı nedenle ölmektedir.
    f. 2013 yılında 79.000 çocukta Tip 1 diyabet gelişti.
    g. Diyabet için 2013 yılında 548 milyar ABD doları harcandı. Bu yetişkinlerde harcanan toplam sağlık giderlerinin % 11’idir.
    h. 2013 yılında 21 milyondan fazla bebek daha doğmadan diyabetle tanıştı (hamilelik diyabeti ile).
    i. Diyabetlilerin % 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır.