• 12 Temmuz 2016 07:58

    Dr. Hasan Sav'ın "Diyabet Politikası Belirlemek" başlıklı yazısı

    Dr. Hasan Sav'ın

    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Sav'ın yazısını mutlaka okuyun.

    Diyabet Politikası belirlemek.
    KKTC diyabet sıklığı yönünden dünya ortalamasının üzerinde bir konumdadır. Ayrıca Uluslararası Diyabet Federasyonuna göre içinde bulunduğumuz coğrafya da diyabetin artış hızı Avrupa ile Amerika kıtalarından daha yüksektir.
    Diyabet risk faktörlerinin en önemlisi olan fazla kilo ve obezite ise ülkemiz erişkinlerinde % 67 ve çocuklarda ise % 32 olarak bulunmuştur.
    Ayrıca 2008 yılında yapılan diyabet taramasında gizli şekeri olanlar % 18 bulunmuştu. Gizli şekeri olanların ise diyabet geliştirme riski açısından öncelikli grup olduğunu biliyoruz.
    Dünya da artık diyabeti iyi bir şekilde tedavi etmek yeterli olarak görülmemektedir. Şeker hastalığı o kadar hızlı artmaktadır ki tedavi etmekle diyabet sorunun çözülemeyeceği aşikârdır. Tip 2 diyabetin başlama yaşı giderek düşmekte ve yirmilerin altına inmektedir. Maddi ve manevi maliyeti yüksek bir hastalık olan şeker hastalığında ise bu durum hem kişilere hem de sosyal güvenlik kurumlarına büyük bir yük getirmektedir.
    Diyabeti önlemek ve/veya geciktirmek daha akılcı ve rasyonel bir yoldur. Bunun için hareketli yaşam ve sağlıklı beslenmenin teşviki ile obezitenin azaltılması sağlanmalıdır.
    Bu durumda öncelikli hedef kitlemiz % 67’lik fazla kilolu-obez grup olmalıdır.
    Diyabet risk faktörleri bilinci toplumda artırılarak insanların sırf bu riskleri taşıdıkları ve fazla kiloları nedeniyle hekime başvurmaları teşvik edilmeli ve sağlanmalıdır.
    Diyabetlilere yönelik olarak sağlık servislerinde hizmet alımı, ilaca ve hekime ulaşma kolaylaştırılmalıdır. Düzenli kontroller ve tedavi planlaması dışında büyük hastanelere gitmeye gerek kalmadan ilaç alımı ve gündelik sorunlar çözülebilmelidir.
    Bunun yanında sağlık sistemimizde, güncel ilaçların kullanımının kolaylaştırılması ve hekim reçetelerine yansıması sağlanmalıdır. Özellikle tip 2 diyabet tedavi rehberlerinde son yıllarda kullanılan oral antidiyabetiklerde (haplar) önemli değişiklikler olmuş ve tedavi algoritmaları güncellenmiştir.
    Sağlıklı beslenme, evde yemek yenmesinin teşviki, egzersiz ve spor aktivitelerine bilinçli bir şekilde sürekli zaman ayrılmasının sağlanması obezite ve Tip 2 diyabet önlenmesinde halen bilinen, bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış en etkili yöntemlerdir.
    Dr Hasan Sav
    Endokrinoloji ve Metabolizma
    Hastalıkları Uzmanı