• 6 Mayıs 2013 17:45

Ulusal Diyabet Kongresi Belek - Antalya'da gerçekleşti

Maxx Royal Hotelde gerçekleşen kongreye Türkiye’nin her bölgesinden bilim adamları, doktorlar, hemşireler, diyetisyenler, fizyoterapistler ve diyabetle ilgili birçok sivil toplum örgütü ve kişiler katıldı.

Kongreye Derneğimizden Başkan Caner Arca ve Eğitim Sekreteri Ali Yıldırım katıldı. Derneğimizin katkılarıyla iki diyabet eğitim hemşiremiz de katılımcılar arasındaydı.

17-21 Nisan tarihleri arasında Maxx Royal Hotel – Belek Antalya’da gerçekleştirilen 49 Ulusal Diyabet Kongresinde diyabette yeni gelişmeler tartışıldı. Uydu yayımı ile başka ülkelerden de izlenebilen kongre Kuzey Kıbrıs’tan Tabipler Birliği’nin şifre almasıyla isteyen doktorlarımız tarafından da izlendi.

Diyabet parlamentosunun dördüncüsünün de toplandığı kongrede ilaç ve diyabetle ilgili farklı ürünler üretip pazarlayan firmaların kurdukları stantlarda katılımcılara broşür, kitap ve reklam amaçlı eşantiyonlar dağıtıldı.

Kongrede önemli konulardan bir tanesi insülin iğne uçlarının 4 mm olmasının, bir diğeri de hipogliseminin kalp krizi sebebi olduğunun tartışıldığı konulardı.

Diğer bir konu ise insülin tedavisinde “karbonhidrat sayımının” artık eskisi kadar önemli olmadığının söylenmesi oldu. Aynı miktarda karbohidrat içeren meyve suyu ile kepekli ekmeğin etkisinin aynı şekilde olamayacağı için insülin uygulanmasının da farklı olabileceği gerçeğinin altı çizildi.

Fizyoterapistlerin de sağlık ekibinin bir parçası olduğu gerçeği de tartışılan konular arasındaydı.
    Diyetisyenlerin tartıştığı önemli konulardan bir tanesi de besinlerdeki katkı maddeleri ile GDO’lu ürünlerdi.