• 31 Mart 2015 12:54

- BASIN BİLDİRİSİ - SAĞLIKLI YAŞAMI TEŞVİK EDİYORUZ

Sekiz yıl önce kurulduğu günden bu yana, basketbolu barışın ve ilerlemenin yöntemi olarak kullanan Peace Players International-Kıbrıs, 1994 yılından bu yana Kıbrıs’ta sağlığın iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yapan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği ile birlikte barışın inşa edilmesi ve daha sağlıklı bir yaşam konseptinin oluşturulması amacıyla başlattığı projenin çalışmalarını sürdürüyorlar. Avrupa Birliği Sivil Toplum İşbaşında Eylem IV Mali Destek Programı kapsamında finanse edilen; Kıbrıs’ta Barış’ın ve Sağlığın İlerletilmesi Projesi, iki kurumun odağını; basketbol ve sağlıklı beslenmeyi, aynı proje çatısı altında birleştiriyor.

SAĞLIKLI YAŞAMI TEŞVİK EDİYORUZ

Sekiz yıl önce kurulduğu günden bu yana, basketbolu barışın ve ilerlemenin yöntemi olarak kullanan PeacePlayers International-Kıbrıs, 1994 yılından bu yana Kıbrıs’ta sağlığın iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yapan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği ile birlikte barışın inşa edilmesi ve daha sağlıklı bir yaşam konseptinin oluşturulması amacıyla başlattığı projenin çalışmalarını sürdürüyorlar. Avrupa Birliği Sivil Toplum İşbaşında Eylem IV Mali Destek Programı kapsamında finanse edilen; Kıbrıs’ta Barış’ın ve Sağlığın İlerletilmesi Projesi, iki kurumun odağını; basketbol ve sağlıklı beslenmeyi, aynı proje çatısı altında birleştiriyor. Proje kapsamında; 8-18 yaş arası 260 genç, düzenli basketbol antremanlarına katılmanın yanısıra, uzman diyetisyenler tarafından gerçekleştirilen sağlıklı beslenme eğitimlerinde de yer alıyorlar.

“Twinnings” adı verilen eşleşme maçları; köprüler kurmak, liderler yetiştirmek ve hem Kıbrıslı Türk hem de Kıbrıslı Rum gençlerin birbirlerine karşı algılarını değiştirme çabalarının önemli bir bileşeni olarak hizmet ederken; her iki toplumdan takımlar (Bir Kıbrıslı Türk ve bir Kıbrıslı Rum takım) basketbol öğrenmek, oynamak ve karşılıklı diyaloğu geliştirerek takım çalışmasının arttırılması sağlamak için biraraya geliyorlar.

Hem PeacePlayers-Kıbrıs hem de Kıbrıs Türk Diyabet Derneği, barışın inşa edilmesi ve yakınlaştırmanın amaçlandığı her gençlik projesinde olduğu gibi; başarının anahtarının ebeveynlerin aktif katılımından geçtiğine inanmaktadırlar. Bu bağlamda, Mart ayında gerçekleştirilen iki eşleşme kapsamında ailelerin de katılımı sağlanarak; spor, beslenme ve sağlıklı yaşam konularında farkındalıklarının arttırmalarına odaklanıldı. Gençler basketbol oynarken, diyetisyen Emine Uluçay, Ledra Palas Otel’de “Sağlıklı Yaşam ve Beslenme” konulu iki ayrı eğitim semineri gerçekleştirdi. Seminerlerde, temel sağlıklı beslenme bilgilerinin yanısıra taze malzemelerle hazırlanabilecek, daha sağlıklı yemek seçenekleri konusunda da ebeveynlere örnekler sunuldu.

Eğitime yoğun ilgi gösteren ebeveynler, seminer sırasında kendi yemek hazırlama şekillerini paylaşarak; diyetisyenle beslenme şekillerinde nası olumlu değişiklikler yaratabileceklerini interaktif bir şekilde tartışma fırsatı buldular. Eğitime katılan ebeveynlerden biri, oğlunun basketbol antremanları kapsamında gerçekleştirilen sağlıklı beslenme eğitimlerine katıldıktan sonra eve gelerek; beyaz ekmek tüketmek yerine, tam buğday unundan yapılmış ekmek tüketmeleri gerektiğini söyleyerek, ailede herkesi şaşırttığını anlattı. Projeyi sürdüren her iki uygulayıcı dernek de, değişimin evde başladığına vurgu yaparak; ailelerin aktif katılımının, gençler arasında köprü kurmaya yardımcı olan önemli bir adım olduğuna inandıklarını belirttiler.

Üç yıl süreyle yürütülecek Kıbrıs’ta Barış’ın ve Sağlığın İlerletilmesi Projesi, iki toplum arasındaki ön yargıların ortadan kaldırılması ana amacıyla, güven, saygı ve takım çalışması gibi becerileri geliştiren kapasite artırıcı çalışmaları Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumları bir araya getirerek; basketbol yoluyla sağlamayı hedefliyor. Proje ayrıca, düzenli fiziksel aktiviteye dayalı bir sağlıklı beslenme müfredatı geliştirerek; katılımcı gençlerin ve ailelerinin farkındalıklarının arttırılmasını da hedefliyor.