• 11 Kasım 2013 11:38

Diyabet'te Yürüyüşün Önemini Anlatmak İçin Yürüdük

Diyabette yürüyüşün önemini anlatmak için yürüyüş düzenlendi. 9 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen yürüyüşe, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle ve LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu'nun yanı sıra milletvekilleri de katılarak destek verdi.

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle: Nüfusun üçte biri gerek açık gerekse gizli şeker hastasıdır... Özellikle risk grubunda olan kişilerin diyabet konusunda bilinçli davranmaları gerekir.

LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu: Belediye bünyesinda de daha önce diyabete dikkat çekmek için Diyabet Derneği ile çalışmalar yaptık. Bu etkinliği düzenleyen Diyabet Derneği’ne ve Sağlık Bakanlığına teşekkür ederim.

Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca: Bugün dünyada 371 milyon diyabet hastası var ve yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor. Kişinin, kendisine uygun doğru beslenmeyi öğrenip uygulaması ve hareketi yaşamının bir parçası haline getirmesi ile diyabet olmadan yaşamını sürdürebilir.

Derneğimiz her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nü çeşitli etkinlikler yaparak diyabete ve komplikasyonlarına, diyabetin önlenmesinin önemine dikkat çekmeye çalışıyor. Bu yıl birçok etkinlik yanında Sağlık Bakanlığı ile birlikte “Geleceğimizi Koruyalım. Hayallerimizin Önündeki Engel Diyabet Olmasın” sloganı ile ‘Yaşamımıza Hareketi Katalım Yürüyüşü’ gerçekleştirdik.

Lefkoşa Dereboyunda 9 Kasım 2013 Cumartesi günü gerçekleşen yürüyüşe; Başbakan Özkan Yorgancığolu, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Lefkoşa Türk belediyesi Başkanı Kadri Fellahoğlu ve bazı milletvekilleri katılırken, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, FOGEM, Dikmen Belediyesi de destek verdiler.

Yürüyüş öncesi basına açıklama yapan Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gülle, diyabetin günümüzde en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğuna dikkat çekerek, nüfusun üçte birinin gerek açık gerekse gizli diyabet hastası olduğunu, birçoğunun hastalığın farkında dahi olmadığını söyledi. Risk grubunda olan kişilerin diyabet konusunda bilinçli olmaları gerektiğini söyleyen Gülle, bu mkişilerin mutlaka doktor kontrolüne girmelerinin ve doğru beslenmeye önem vermelerinin önemine işaret etti. Etkinliğin bunlara dikkat çekmek için düzenlendiğini söyledi ve katılan herkese teşekkür etti.

Lefkoşa Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu da basına yaptığı açıklamada hareketli yaşam tarzı ve sporun diyabetin önlenmesindeki yerine dikkat çekti.

Dernek başkanı Caner Arca basına yaptığı açıklamada dünyada 2012 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun (IDF) açıkladığı rakamlara göre 371 milyon insanın diyabetli olduğunu, bu hastaların çoğunun diyabetli olduklarını bilmediklerini söyledi.
    Hareketli yaşam tarzı ve doğru beslenmenin önemine işaret eden Arca, bu hususlara dikkat edilmesiyle gizli şekeri olan kişilerin bile diyabet olmadan yaşamlarını sürdürebileceklerini söyledi.

Yürüyüşün doktor ve ilaç masraflarından daha ucuz olacağını anlatan Arca, yürüyüş yapmanın sadece diyabete değil, tansiyon, kolesterol, obezite gibi birçok rahatsızlığa da iyi geldiğini belirti.
    Arca, ilk kez bir bakanın Derneği arayıp; “14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili ne etkinlik yapacaksanız birlikte yapalım” dediğini de söyleyerek, Belediye Başkanı Fellahoğlu’na, Bakan Gülle’ye ve destek veren kişi ve kurumlara teşekkür etti.