• 2 Aralık 2016 07:33

    2016 DAYANIŞMA YEMEĞİMİZ GERÇEKLEŞTİ

    2016 DAYANIŞMA YEMEĞİMİZ GERÇEKLEŞTİ

    Diyabet Derneğinin 2016 yılı dayanışma yemeği büyük katılımla gerçekleşti.

    Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nin 2 Aralık 2016 tarihinde Hidden Garden’da gerçekleşen dayanışma yemeği büyük bir olgunluk içinde geçti.

    Diyabet Derneğinin 2016 yılı dayanışma yemeği büyük katılımla gerçekleşti.

    Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nin 2 Aralık 2016 tarihinde Hidden Garden’da gerçekleşen dayanışma yemeği büyük bir olgunluk içinde geçti.
    Açılışta konuşan dernek başkanı Caner Arca; 29 Kasım 2016 da yaşanan ve genç insanlarımızın yaşamını yitirdiği elim trafik kazasını hatırlattı. Bu nedenle “Dayanışma balosu” diye duyurdukları balonun iptal edilmesi veya ertelenmesini düşündüklerini ancak bu yükün altından kalkamayacaklarını anladıkları için, ismini değiştirerek bunu “dayanışma yemeği” şekline döndürdüklerini belirtti. “Böyle bir gecede bizlere destek olan konuklarımızdan dans edilmemesini istemeyi kararlaştırdık” diye konuştu.
    Diyabet Derneği’nin 1994 yılında kurulduğunu, bu nedenle dayanışma yemeğinin derneğin 22. kuruluş yıldönümü yemeği olarak düşünülebileceğini veya Dünya Diyabet Günü nedeni ile kasım ayı içinde yaptıkları bir dizi etkinliğin finali olarak da yorumlanabileceğini belirti.
    Yaptıkları en önemli etkinliklerin eğitim olduğunu, diyabet eğitiminin maalesef ne sağlık ne de eğitim bakanlıkları tarafından verilmediğini ve yasal olarak böyle bir zorunluluklarının da bulunmadığını belirten Arca, 1994 yılında kurulan Diyabet Derneğinin kurulduğu günden beri temel amacının bu olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında şöyle dedi.
    “Diyabetlinin kan şeker seviyelerini sürekli düzenleyebilmelerinde en önemli sorun onun diyabetli olduğunu kabullenmesi ve en az doktoru kadar diyabetini tanıması, en az diyetisyeni kadar nasıl beslenmesi gerektiğini ve bir fizyoterapist kadar kendine uygun egzersizlerin neler olduğunu bilmesi ve bunu yaşamı boyunca uygulaması gerekir.”
    “Diyabet Derneği, Kuzey Kıbrıs’ta diyabetin durumu hakkında gerçekçi ve bilimsel çalışmalar yaparak konunun önemine toplumun ve politika üretenlerin dikkatlerini çekme amaçlı bir dizi çalışmalar yaptık. Diyabetin tüm konuları ile; Kuzey Kıbrıs’ta yayılma hızı, komplikasyonları, diyabetliye ve topluma getirdiği yük ve tahribatı, gizli-açık mali külfeti, yayılma hızının yavaşlatılması ve giderek durdurulması için neler yapılmalı gibi konular üzerinde tartışılması gerektiğine inanıyoruz. Bugün başkanının ve üyelerinin %38’inin tıp doktoru olan Meclis’te diyabetin gündeme getirilmesini ve tartışılmasını talep ediyoruz.”