• 6 Nisan 2017 09:27

OKUL KANTİNLERİ İLE İLGİLİ ATÖLYE ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİK

pics/pics_etkinlik/ETKN_48944/877c77aa5ee4e027c9bedc44aa93bb58.jpg

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği, PeacePlayers International-Kıbrıs (PPI-CY) ile ortak yürüttüğü Avrupa Birliği finansmanlı “Kıbrıs’ta Barışın ve Sağlığın Desteklenmesi” isimli proje çerçevesinde 06 Nisan 2017, Perşembe günü okullardaki kantin sorununu ele almak için “Benim Kantinim: Sağlıklı Geleceğe Bir Adım” çalıştayı gerçekleştirildi.

Yaklaşık sekiz saat süren çalıştay amacının bugüne kadar yapılan çalışmalarda farklı kesimlerin görüş ve önerilerini bir araya toplayarak kitaplaştırmak ve bu konuda çalışma yapmak isteyenlere ışık tutmak olduğu ve okulun her alanının sağlıklı beslenmeye yönelik bir eğitim aracı olması gerektiği vurguladı.

“Benim Kantinim: Sağlıklı Geleceğe Bir Adım” Çalıştayı gerçekleştirildi

Çalıştay, KTDD Başkanı Caner Arca, AB Temsilcisi Charlotte Goyon, Sağlık Bakanlığını temsilen Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Yeşim Gümüşdağ ve Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmalarını takiben Tarık Tekman’ın moderatörlüğünde, gerçekleşen çalıştay, katılımcıların sunumlarıyla devam etti.

Çalıştaya katkı koyan kesimler; Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu, GAÜ, kantin işletmecisi, İlkokul müdürleri, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı.

Tüm konuşmacılar kantinlerin mevcut durumlarına yönelik görüşlerini, sorunlarını ve önerilerini dile getirerek Kuzey Kıbrıs’taki okul kantinlerinin mevcut durumu hakkında bir yol haritası oluşturma yönünde katkı koydu.

Çalıştay’ın tamamlanmasının ardından 3 kişilik değerlendirme komitesi katılımcılardan aldıkları özet yazılar ve sunumlar sırasında tuttukları notları görüşüp bir rapor hazırlayacaklar. Daha sonra bu atölye çalışması kitaplaştırılacaktır.

Proje yürütme ekibi de değerlendirme yapmıştır.

Proje yürütme ekibi de çalıştayın oldukça verimli geçtiğini belirterek; “Çalıştay oldukça verimli geçti. Sonuçları değerlendirme komitesi tarafından kaleme alınarak, konuşmacıların sunum özetlerini de içeren yol gösterici bir kitapçığa dönüştürülecek. Amacımız, kantinler konusunda mevcut sistemdeki sorunları ve paydaşları belirleyerek bir yol haritası oluşturmak ve ileriki zamanlarda yapılacak çalışmalara ışık tutmaktır. Kıbrıs Türk Diyabet Derneği ve PeacePlayers–Kıbrıs olarak; çocuklarda fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme konusunda çalışmalarımızı örgütlerimiz bünyesinde devam ettirecek ve diğer kurumları da bu konuda çalışmaya teşvik edeceğiz. Kalıcı ve etkili bir sonuç almak için; ebeveynlerin çocukların beslenmesindeki tutumları hayatidir ve okul kantinlerinde satılan gıdaların daha sağlıklı bir hale getirilmesi için onların da destek ve katkılarına ihtiyacımız var. Bu bağlamda yakın dönemde başlatacağımız farkındalık kampanyasına ailelerin de destek olmasını arzu ediyoruz” denildi.