• 5 Mart 2020 08:15

4 MART DÜNYA OBEZİTE GÜNÜ

4 Mart Dünya Obezite Günü nedeni ile derneğimiz Basın Yayın Sekreteri Dyt. Gizem Oymacı'nın hazırladığı bildiri şöyle.

Obezite, sağlığı olumsuz yönde etkileyebilecek, normal olmayan ve aşırı
    yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin obez olup olmadığını saptamak adına vücut yağ oranı ve beden kütle indeksi gibi değerler kullanılabilir. Obezite bir sağlık sorunu olarak kabul edilir ve bu sağlık sorunu enerji alma/harcama dengesi, genetik faktörler, çevresel faktörler ve psikolojik faktörler olmak üzere birçok sebepten meydana gelebilir.
    Özellikle yanlış kazanılmış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz bir yaşam sürdürüyor olmak obezitenin hem çocuklar hem de yetişkinlerde görülme sıklığını günden güne artırırken obeziteyle birlikte sıklıkla görülen sağlık sorunlarına da davetiye çıkarmaktadır. Bu sağlık sorunları arasında tansiyon, kas ve solunum problemleri, kan yağlarının yükselmesi yanında belki de en yaygın olarak görülen tip 2 diyabet de bulunmaktadır. İşin en can alıcı noktası ise, tip 2 diyabetin çok büyük oranda fazla kilo sebebiyle meydana geldiği için zamanında müdahele edilen obez bireylerde tip 2 diyabet görülme oranının oldukça düşebileceğidir.
    Bu nedenle obezite ve dolayısıyla diyabetin önüne geçebilmek adına bugün kendiniz için bir iyilik yapıp doğru beslenmeyi ve daha aktif bir insan olmayı denemeye ne dersiniz? Çünkü siz doğru beslendikçe, hareket ettikçe ve diyabeti tanıdıkça ve öğrendikçe diyabet sizden uzaklaşır!
    Dyt. Gizem Oymacı
    K. T. Diyabet Derneği